Onderwijs

Onderwijs

NXT is ontwikkelingsgericht, zowel voor leerlingen als voor medewerkers, en nodigt hen uit prestaties te leveren, grenzen te verleggen en talenten te ontwikkelen. “Zelf leidend” is één van de kernwaarden van NUOVO. Op NXT vertalen we dat naar “eigenaarschap”, iets dat we zowel bij onze leerlingen als bij onze medewerkers willen stimuleren en ontwikkelen. Eigenaarschap wil zeggen dat je je verantwoordelijkheid voelt en neemt voor jezelf en voor je omgeving. 

NXT wil leerlingen ondersteunen bij hun ontwikkeling tot mondige burgers, die zelfstandig een onderbouwde mening kunnen vormen en sociaal verantwoordelijk kunnen handelen. Wij willen dat leerlingen op NXT verdraagzaam zijn en leren kijken en luisteren naar anderen. Wij noemen dit: werken aan actief burgerschap. Het maakt een leerling verantwoordelijk voor zijn of haar eigen ontwikkeling en welzijn en die van de ander.

Onze visie op leren

Op NXT krijg je onderwijs waarin jij een actieve rol hebt bij het leren. Zo ontwikkel je zelfstandigheid en zelfvertrouwen. De bedoeling is dat je leert het maximale uit jezelf te halen. Wij helpen je daarbij door een sociaal veilige, uitdagende en afwisselende leeromgeving te bieden.

Op NXT leren we je om keuzes te maken, bijvoorbeeld in de flexuren en de Talentklassen. 

Pedagogisch/didactische visie en aanpak

Fouten maken mag. Sterker nog, wanneer je geen fouten maakt, leer je niet. Fouten maken is dus helemaal niet erg en niet iets om bang voor te zijn. Belangrijk is dat je van je fouten leert hoe het beter kan. NXT is een relatief kleine school met een open cultuur en een positieve benadering. Leerlingen en medewerkers vormen een echte community. Je voelt je daardoor snel thuis en gezien. We zijn verantwoordelijk voor onszelf en elkaar, voor ons werk en onze omgeving en we gaan dus respectvol en verdraagzaam met elkaar om.

Onderwijsniveaus

Op NXT werken we de eerste twee leerjaren in heterogene klassen. Heterogene klassen zijn samengesteld met leerlingen van verschillende instroomniveaus (mavo en havo). In deze klassen wordt ontwikkelingsgericht gewerkt. D.w.z. dat we iedere leerling uitdagen het maximale uit zichzelf te halen. Niet alleen op cognitief niveau, maar ook op het gebied van (sociale) vaardigheden.

Ook leerlingen met een KB/mavo-advies kunnen geplaatst worden, wanneer de basisschool doorgroei maar mavo kansrijk acht. NXT werkt met een determinatieperiode van twee jaar. Daarmee stellen we de definitieve keuze voor mavo of havo dus twee jaar uit en hebben leerlingen meer tijd om zich te ontwikkelen.

Aan het eind van het tweede leerjaar maken we een definitieve keuze voor mavo of havo. In het derde leerjaar werken we namelijk met homogene klassen. Havo kan je op NXT Doorn t/m het derde leerjaar doen.

Mavoleerlingen kiezen aan het eind van het tweede leerjaar een vakkenpakket. Naast een aantal gemeenschappelijke vakken, die iedereen volgt, volg je twee vakken die verplicht zijn binnen het gekozen profiel Mens & Maatschappij of Natuur & Techniek. Daarnaast kies je drie keuzevakken. In het vierde leerjaar, het examenjaar, volg je zes of zeven vakken, waarin je eindexamen doet.

Lessen

NXT werkt met een 80-minutenrooster. Iedere dag volg je drie (onderbouw) of vier (bovenbouw) lessen van 80 minuten. Dat betekent dus minder wisselingen per dag en meer rust in de school. Doordat de lessen langer duren heeft dedocent meer ruimte voor individuele aandacht en differentiatie

Flexuren

Naast de lessen van 80 minuten worden er dagelijks op het eerste en voor de onderbouw op het vijfde uur flexuren van 40 minuten aangeboden. In die flexuren worden naast de mentoruren ook stilte-uren, waar je in alle rust zelfstandig kuntwerken, en flexwerkuren, waar je alleen of samen met anderen aan flexwerk werkt, aangeboden. Flexwerk is al hetschoolwerk dat niet in de 80-minutenlessen wordt gedaan.

Iedere leerling kiest in overleg met de mentor in de onderbouw per week tenminste drie flexuren en schrijft zich daar vooraf via het roosterprogramma Zermelo voor in. Je mag altijd meer flexuren plannen. Tijdens een flexuur zitten leerlingen vanverschillende leerjaren samen in een lokaal. Tijdens flexuren is altijd een docent in het lokaal aanwezig.

Je leert zo wekelijks te plannen en daarbij verstandige keuzes te maken. Hoeveel flexuren heb je nodig om je flexwerk te kunnen doen? En welke soort flexuren heb je daarbij nodig? Je mentor/coach kijkt regelmatig met je mee en geeft je zonodig advies.

Vakhulpuren

Een andere mogelijkheid is dat je kiest voor een vakhulpuur om extra ondersteuning te krijgen voor een bepaald vak door de vakdocent. Je kiest in principe zelf of je wel of niet gebruik maakt van de vakhulpuren. Wanneer de mentor in overleg met de vakdocent vaststelt dat je extra ondersteuning nodig hebt, krijgt het vakhulpuur een verplicht karakter. Samen met de vakdocent maak je dan een plan van aanpak om tot verbetering van de resultaten te komen.

NXT-uren

Eerste en tweede klassen hebben iedere week een NXT-uur van 40 minuten. Tijdens deze lessen ontwikkelen leerlingen hun digitale vaardigheden.

Talentklas

In de onderbouw kies je op NXT vier keer per schooljaar een Talentklas voor het volgende blok. Eén keer in de week staat Talentklas op het rooster. Dan zit je niet in je gewone klas, maar ga je samen met andere leerlingen uit het eerste en tweede leerjaar, die dezelfde interesses hebben aan het werk. In de Talentklassen krijg je de mogelijkheid je interesses en talenten te ontwikkelen.

Bij Talentklas kan je kiezen uit:

  • Sport
  • Kunst & Expressie Beeldend
  • Wetenschap & Techniek
  • Drama 
  • Schaken
  • Mens & Gezondheid.

Het aanbod kan per jaar variëren en wordt o.a. bepaald door de behoeften en wensen van leerlingen. In de Talentklas krijg je (gast)lessen, workshops, clinics, presentaties en nog veel meer. Zo worden belangrijke vaardigheden als samenwerken, organiseren en presenteren ontwikkeld. Vaardigheden waar je op school en ook straks in je beroep veel aan hebt.

Lessentabellen

De lessentabellen zijn opgebouwd uit vaklessen van 80 minuten en een aantal flexuren van 40 minuten.

Lessentabel 1e leerjaar

Vak Aantal lesuren (80 minuten) per week
Nederlands 2
Duits 1
Engels 2
Geschiedenis 1
Aardrijkskunde 1
Wiskunde 2
Natuur- /scheikunde 1
Biologie 1
Lichamelijke Opvoeding 2
Beeldende Vorming 1
Talentklas 1
F Flexuren (40 minuten) per week
Flexuren 3*
Mentorles 1
NXT-uur 1

* Je mag meer flexuren plannen.

Lessentabel 2e leerjaar

Vak Aantal lesuren (80 minuten) pre week
Nederlands 2
Duits 1
Engels 1
Geschiedenis 1
Aardrijkskunde 1
Wiskunde 2
Natuur-/scheikunde 1
Biologie 1
Economie 1
Lichamelijke Opvoeding 2
Beeldende Vorming 1
Talentklas 1
Flexuren (40 minuten) per week
Flexuren 3*
Mentorles 1
NXT-uur 1

3e leerjaar Mavo

Aan het eind van het tweede leerjaar kiezen Mavoleerlingen een profiel met een bijbehorend vakkenpakket. Nederlands, Engels, maatschappijleer en LO zijn voor alle leerlingen verplicht.

Vak Aantal lesuren (80 minuten) per week
Nederlands 2
Duits* 2
Engels 2
Geschiedenis* 2
Aardrijkskunde* 2
Wiskunde* 2
Natuur-/scheikunde* 2
Biologie* 2
Economie* 2
Maatschappijleer 1
Beroep 2
Lichamelijke Opvoeding (LO) 1
LO2* 2
Flexuren (40 minuten) per week
Flexuren** 3
Coaching 1

* Keuzevakken
** Je mag meer flexuren plannen.

Lessentabel 3e leerjaar Havo

In het derde leerjaar Havo volgen alle leerlingen dezelfde vakken. Pas aan het eind van het derde leerjaar kiezen ze een profiel voor het vierde leerjaar.

Vak Aantal lesuren (80 minuten) per week
Nederlands 2
Duits 1
Engels 2
Geschiedenis 1
Aardrijkskunde 1
Wiskunde 2
Natuurkunde 1
Scheikunde 1
Biologie 1
Beroep 2
Lichamelijke Opvoeding 1
Beeldende Vorming 1
Flexuren (40 minuten) per week
Flexuren* 3
Mentorles 1

*Je mag meer flexuren plannen.

Leerlingen die onderwijs volgen op Mavoniveau doen tijdens het vierde leerjaar zes of zeven vakken, die meetellen voor het eindexamen, naast de vakken CKV en Maatschappijleer. Die laatste twee vakken tellen ook mee voor het eindexamen.

Maatschappijleer wordt al tijdens het derde leerjaar afgesloten.

Lessentabel 4e leerjaar Mavo

Vak Aantal lesuren (80 minuten) per week
Nederlands 2
Duits* 2
Engels 2
Geschiedenis* 2
Aardrijkskunde* 2
Wiskunde* 2
Natuur-/scheikunde* 2
Biologie* 2
Economie* 2
Lichamelijke opvoeding 1
LO2* 1.5
CKV 1
Flexuren (40 minuten) per week
Flexuren** 3
Coaching 1

* Keuzevakken
** Je mag meer flexuren plannen. Daarnaast worden er facultatief vakhulpuren aangeboden.

Lessentabel 5e leerjaar Havo

Pilot havo5 wordt in samenwerking met het Openbaar Lyceum Zeist vormgegeven.

Vak Aantal lesuren (80 minuten) per week
Nederlands 2
Engels 2
Geschiedenis 2
Aardrijkskunde 2
Wiskunde A 2
Economie 2
Lichamelijke opvoeding 1
BSM 2
Flexuren (40 minuten) per week
Flexuren** 3
Coaching 1

* Keuzevakken
** Je mag meer flexuren plannen.

Bijzondere vakken

LO2

De kern van het vak LO2 is om in bewegingssituaties nog beter te leren bewegen, maar ook om te leren organiseren op sportief gebied en om meer te weten over de achtergrond van bewegen en sport. Bij LO2 wordt veel praktisch gewerkt in de sporthal, maar er hoort ook een stuk theorie bij. Op NXT kan je LO2 als examenvak kiezen. Wanneer je LO2 als examenvak kiest, die je voor dat vak geen Centraal Eindexamen.

Beroep: Informatietechnologie (ITTL)

Het ‘praktijkgerichte programma’ of ‘de nieuwe leerweg’? Er zijn verschillende benamingen voor wat we op NXT het Beroepsvak noemen! NXT vindt talentontwikkeling belangrijk. Onze kernwaarden komen onder andere terug in de Talentklassen die we vanuit de onderbouw doortrekken richting het Beroepsvak in de bovenbouw.

Programma ITTL en O&O

Het afgelopen schooljaar is NXT in het diepe gesprongen en hebben we, onder andere in samenwerking met docenten van X11, een innovatief, interessant en uitdagend programma ontwikkeld voor de bovenbouw. De gedachtegang “niks moet en alles mag” was de basis om het programma te ontwikkelen en in te richten. Kortdurende projecten werden afgewisseld met projecten die meer tijd kostten. Naast eigen interesses worden leerlingen ook meegenomen in het proces om een programma te ontwikkelen.

Een kleine greep uit de projecten die plaatsvinden:

  • ICT Bootcamp
  • Opdracht ‘zo de school inrichten dat ze verbinding voelen met de school’
  • Maatschappij en innovatie, milieu en recycling.
  • Programmeren
  • Opstarten eigen bedrijf en presenteren voor ‘Dragons Den’ (lokale ondernemers)
  • Meesterproef: build your city ; in samenwerking met de gemeente en een architectenbureau mogen jongeren meedenken om hun omgeving te veranderen.

Toetsen

In ons onderwijs is het inzichtelijk maken van het leerproces voor jou, de school en de buitenwereld een belangrijke activiteit. Daarbij gaat het om:

  • Formatief handelen, gericht op het verkrijgen van informatie over waar jij staat in jouw leerproces en hoe jij verder kan. Formatief evalueren omvat alle activiteiten van docenten en leerlingen om de leeractiviteiten van leerlingen in kaart te brengen, te interpreteren en te gebruiken om betere beslissingen te nemen over de vervolgstappen. Formatief evalueren heeft als doel om jou inzicht te geven in jouw eigen leerproces, waarmee motivatie bevorderd kan worden en onderwijs op maat gerealiseerd wordt. Feedback geven en krijgen is een essentieel onderdeel van succesvolle formatieve evaluatie.
  • Summatieve toetsen, die worden gebruikt als afsluiting van leerdoelen, kerndoelen of eindtermen hebben een beoordelend en vergelijkend karakter.

Toetsen is dus één manier om jou en de docent van feedback te voorzien. Wat gaat er al goed? Wat kan er misschien nog beter? NXT streeft er naar om minder summatief te toetsen en meer formatief te handelen. NXT werkt met een toetsbeleid, waarin de afspraken rond toetsing staan beschreven. Het toetsbeleid is te vinden op de site.

Er is ook een gezamenlijke NUOVO toetsvisie. Deze kent 5 gezamenlijke uitgangspunten:

  • Sterke koppeling tussen visie op onderwijs en visie op toetsing
  • Toetsing staat altijd in dienst van leren
  • Meer formatief handelen
  • Meer dan een diploma
  • Minder toetsdruk

In de onderbouw geeft de vakdocent in het Programma van Toetsing en Doorstroming (PTD) aan hoe vaak er getoetst wordt en welke stof daarbij getoetst wordt. In de bovenbouw gebeurt dat in het meer formele Programma van Toetsing en Afsluiting (PTA). Beide programma’s worden aan het begin van het schooljaar aan leerlingen en ouders verstrekt en zijn op de site te vinden.

Rapporten

In Magister kunnen jij en jouw ouders op ieder gewenst moment je cijfers bekijken. Drie keer per schooljaar krijg je een rapport mee naar huis. De eerste twee rapporten zijn een tussenstand om te bekijken of je op de goede weg bent, Het derde rapport is het overgangsrapport.

Eerste- en tweedeklassers krijgen bij het tweede rapport een brief met een advies. Iedere lesgevende docent geeft de leerling op basis van de criteria inzicht, werkhouding en inzet een advies voor de meest geschikte vervolgroute. Op de rapport-/adviesvergadering wordt uit die verschillende adviezen één gezamenlijk advies gedestilleerd. Samen met de cijfers is het advies een sterke indicatie voor de onderwijsroute met de meeste kans op succes.

In de bevorderingsvergadering aan het eind van het schooljaar neemt het docententeam een beslissing over het niveau waarop de leerling bevorderd wordt. Bij die beslissing worden de cijfers en het eerder uitgebrachte advies meegewogen.

Een leerjaar twee keer doen is geen optie. Dat past niet bij onze ontwikkelingsgerichte visie. Wanneer een leerling niet door kan naar een volgend leerjaar stokt op dat moment zijn ontwikkeling.

Leren buiten de school

NXT vindt dat leren niet alleen op school gebeurt. Daarom organiseren we allerlei leerzame en leuke situaties, die buiten de school plaatsvinden

  • Activiteitenweek: 1e en 2e leerjaar 
  • Londenreis: 3e leerjaar
  • Zeilweek Friesland: 4e leerjaar
  • Maatschappelijke stage: 3e leerjaar
  • LOB-stage: 2e en 3e leerjaar
  • Bezoek aan de Tweede Kamer: 4e leerjaar
  • Feesten op school
  • Jaarlijks uitgebreid programma voor Kunst en Cultuur met voorstellingen en workshops
  • Sport Plus programma voor de bovenbouw

Het S©hool Running Project is een mooi voorbeeld van leren buiten school. Hardlopen (n)iets voor jou? Doe dan mee aan het School Running Project!

Twee jaar geleden zijn een aantal enthousiaste docenten begonnen met het School Running Project. Wekelijks werd er fanatiek getraind om uiteindelijk mee te doen aan de 14e Heuvelrugloop van Maarn. Het hardlopen bleek een groot succes te zijn waardoor wij vorig schooljaar verder zijn gegaan. Maar liefst vijf wedstrijden stonden op het programma en verschillende media schreven over ons project.

Het School Running Project is zowel voor beginnende als voor gevorderde lopers. Door verschillende niveaus binnen het project aan te bieden, kan iedereen deelnemen aan het School Running Project. Wekelijks wordt er een (flex)uur hardlopen (F_RUN) georganiseerd waarbij je de fijne kneepjes van het (hard)lopen leert. Uiteraard zullen we ook dit schooljaar weer deelnemen aan hardloopevents;

  • Dijkenloop (Wijk bij Duurstede)
  • Florijnloop (Woudenberg)
  • Koploop (Amerongen)
  • Heuvelrugloop (Maarn)
  • Keizerloop (Doorn)

Tijdens het schooljaar ontvangen ouders en leerlingen informatie over de verschillende activiteiten en de kosten*.

Nationaal Plan Onderwijs (NPO)

Het schoolprogramma is een plan van aanpak waarin de school concreet beschrijft wat ze in het kader van het Nationaal Programma Onderwijs de komende twee schooljaren gaat doen om de mogelijke gevolgen, ontstaan door de coronasituatie, te zien en hierop te handelen en de brede ontwikkeling (cognitief, executief, praktijkvorming, socialiserend en persoonsvormend, welbevinden) van alle leerlingen te versterken.

Een werkgroep is actief bezig om ervoor te zorgen dat er een specifieke aanpak komt voor NXT. We zijn al gestart met extra ondersteuning voor alle examenleerlingen op het gebied van begrijpend lezen. Daarnaast worden leerlingen van alle leerjaren goed gemonitord d.m.v. verschillende scans. We zetten diverse interventies in om ervoor te zorgen dat iedere leerling de juiste zorg krijgt. Regelmatig zullen er kleine groepjes uit de klassen worden gehaald om leerlingen extra te ondersteunen.

De interventies sluiten aan bij de context en ontwikkelcapaciteit van de school en bij de behoeften van het team in termen van vakmanschap en inzetbaarheid. De interventies vormen een samenhangend en behapbaar geheel, passend bij de leer- en ontwikkelvertragingen en gewenste schoolontwikkeling. De effecten van de interventies zijn goed doordacht in tijd, opbrengst en afbreukrisico. De interventies richten zich zowel op ontwikkeling op de korte termijn (wegwerken van vertragingen of meer aandacht voor welbevinden) als op ontwikkeling op de langere termijn (duurzame kwaliteitsverbetering).

Opleidingshuis

Al jaren investeert NXT in de ontwikkeling van studenten. Vanaf schooljaar 2020-2021 gingen we de samenwerking aan met Academie Tien en de Hogeschool Utrecht en begonnen we met ‘samen opleiden’. Hieruit is het Opleidingshuis ontstaan.

De vraag die centraal staat binnen het Opleidingshuis is: “Hoe wil jij je ontwikkelen als leraar?”. Binnen samen opleiden bieden wij veel mogelijkheden voor studenten om zich te ontwikkelen. We beschouwen studenten als collega’s. Daarbij hoort ook het nemen van verantwoordelijkheid.

De opleiding en ontwikkeling van ons team neemt verschillende vormen aan. Allereerst spelen docenten-in-opleiding een belangrijke rol in de school. Studenten van de lerarenopleidingen van de Hogeschool Utrecht krijgen de kans om een deel van hun opleiding binnen NXT te volgen. Ze lopen niet alleen stage bij ons om in de praktijk te leren, maar volgen ook een deel van hun vakken bij ons op school. We ontwikkelen het onderwijs voor nieuwe leraren samen met de hogeschool en universiteit. Zo dragen we bij aan de ontwikkeling van toekomstige docenten en worden we geïnspireerd door frisse onderwijsideeën van onze studenten.

Daarnaast vinden er in de school verschillende trajecten plaats voor collega’s die zichzelf verder willen ontwikkelen. Zo krijgen docenten in het teacher-leadertraject de kans om hun onderwijskundig en persoonlijk leiderschap te ontwikkelen. Deze initiatieven dragen bij aan een school waarin verschillende collega’s verantwoordelijkheid nemen voor belangrijke thema’s in de school. Zo geven we steeds verder vorm aan de ontwikkeling van NXT.

NXT biedt samen met Hogeschool Utrecht en Universiteit Utrecht in het Opleidingshuis een bijzonder opleidingsprogramma aan voor studenten: je krijgt de kans om stage te lopen op een bijzondere school én onderwijs uit de lerarenopleiding op de stageplek te volgen. In dit opleidingsprogramma staat het leren vanuit de praktijk en vanuit jouw vragen centraal en we integreren daarom de verschillende vakken in één overkoepelende module. Je wordt hierin begeleid door zowel docenten van NXT als door docenten van de HU en UU.

Naast dat je als student leert op NXT, biedt onze school je ook de kans om kennis te maken met en te leren van vernieuwend onderwijs. NXT biedt persoonlijk onderwijs dat aansluit op de ontwikkeling van leerlingen. Leerlingen kunnen vakken op verschillende niveaus volgen, keuzes in hun rooster maken, en onderwijs volgen gebaseerd op eigenaarschap en leren leren. Ze worden hierin begeleid door hun coach. Daarnaast besteden leraren van NXT, en jij dus ook, een groot deel van hun tijd aan het samen ontwikkelen van onderwijs. Zo leer je als docent-in-opleiding ook hoe je zelf betekenisvol onderwijs ontwerpt in de praktijk. Voor deelname aan dit opleidingsprogramma vragen we je om minimaal twee dagen per week aanwezig te zijn op NXT (voor derde- en vierdejaarsstudenten: drie dagen), waaronder in ieder geval de woensdag. Op deze dagen volg je dus ook een deel van het onderwijs van de lerarenopleiding op locatie.

Heb je vragen over het Opleidingshuis neem dan contact op met Robbert van Sluijters (rsluijters@nxt.eu). Robbert is schoolopleider voor beide locaties van NXT.